Ension puuhanurkka

Jorinoita tyhjänpäiväisyyksistä

Thursday, March 01, 2007

Hallintoa


Suomessa puhutaan paljon julkisen hallinnon tehostamisesta. Mikä on käytännossä tarkoittanut erilaisia kuntaliitoksia ja laajempia vastuualueita tyontekijoille. Tähän on varmasti ollut ja kenties on paikoittain vieläkin tarvetta, sillä varmasti osa toimistopirkoista ja –perteistä viettää suuren osa tyoajastaan kahvikupin ääressä.

Slovakiassa julkisen hallinnon tehostaminen on kaikesta päätellen vasta tulevaisuuden heiniä. Mahdollinen syy tähän on kommunismin perinto, jolloin kaikki pidettiin toissä, vaikka niitä ei kaikille olisi riittänytkään. Kolmas syy tähän lienee sekin, että tyovoimakustannukset ovat täällä Suomea melko paljon pienemmät.

Itse olen istunut paikallisessa julkishallinnossa reilun kuukauden ja eräs paikallinen ystävä tyoskentelee myoskin eräässä ministeriossä. Omien kokemusteni perusteella ja myoskin ystäväni kertomien mukaan väkeä olisi melko helppo potkia ulos ilman, että ministerioiden joutuisivat karsimaan toimintojaan. Olen toki harjoittelija, mutta mielestäni olen saanut ottaa toissä välillä hyvinkin rennosti.

Toisaalta pikkupomot ovat melko kiireisiä, joten kenties kyse on siitäkin, etteivät he osaa tai uskalla delegoida tyotaakkaansa vaan, kun kerta kantavat vastuun niin tekevät itse.

No joo tämmoistä paatosta tihkusateisesta, mutta lämpimästä Bratislavasta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home